Telefon ve Haberleşme Alımlarına Yönelik Olarak Maliye Bakanlığı Genelgesi Yayımlandı

Telefon ve Haberleşme Alımlarına Yönelik Olarak Maliye Bakanlığı Genelgesi Yayımlandı

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2016/4 sayılı genelgesine göre elektronik haberleşme alımlarının nasıl yapılacağı, hangi birimler aracılığı ile yapılacağı usul ve esaslara bağlanmıştır. Aşağıda yer verilen genelgeye göre, bu kapsamda yapılacak alımların süresine, alımların ne şekilde yapılması gerektiğine ve bütçe imkanlarının kaynakların verimli kullanılması ilkesi çerçevesinde nasıl ele alınacağına yönelik önemli bilgiler bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı genelgesinin diğer idareler tarafından da kullanılması, dikkate alınması kendi şartları çerçevesinde mümkündür.

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

 

Sayı: 60478818-010.06.02-1865                            24/11/2016

Konu: Telefon ve Diğer Elektronik Haberleşme Hizmetleri Alımları

GENELGE

(2016/4)

Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kanunun “Gelecek Yıllara Yaygın Yüklenmeler” başlıklı 28’inci maddesinde “Yılı bütçesinde ödeneği bulunması ve merkezî yönetim kapsamındaki idareler için Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması kaydıyla; … 16/6/2005 tarihli ve 5369 sayılı Kanuna göre sağlanan sabit ve ankesörlü telefon hizmetleri…, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetleri … alımı için; süresi üç yılı geçmemek, … üzere üst yöneticinin onayıyla gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilir. …” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 5809 sayılı Kanunun “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 3. Maddesinin (h) bendinde ise “Elektronik haberleşme: Elektriksel işaretlere dönüştürülebilen her türlü işaret, sembol, ses, görüntü ve verinin kablo, telsiz, optik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, elektrokimyasal, elektromekanik ve diğer iletim sistemleri vasıtasıyla iletilmesini, gönderilmesini ve alınması” şeklinde tanımlanmıştır.

Bu kapsamda telefon ve diğer elektronik haberleşme hizmetleri alım işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve bürokratik işlemlerin azaltılması hedeflenmektedir.

Telefon ve diğer elektronik haberleşme hizmetlerinin temininde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak ve üç yılı geçmemek üzere;

Telefon ve diğer elektronik haberleşme hizmetleri alımları, Bakanlık merkez ve taşra (VDK Birimleri hariç) birimlerini kapsayacak şekilde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacaktır.

Yukarıda belirtilen hizmetlere ilişkin ödenekler 2017 yılından itibaren zorunlu durumlar hariç sadece Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına tahsis edilecektir.

Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerince yeni oluşabilecek telefon ve diğer haberleşme hizmetleri Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığından talep edilecektir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca yapılan alım sonucunda telefon ve diğer haberleşme hizmetleri alımının tedarik edilememesi halinde her alım döneminde tekrarlanması şartı ile, alım dönemi için Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 21/03/2013 tarihli ve 3003 sayılı genel yazısında belirtilen hususlar dikkate alınarak telefon hizmetleri alımı yapılacaktır.

Harcama birimlerinde tespit edilen özel görüşme ücretleri harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerince kontrol edilerek, muhasebe birimleri veznelerine yatırılması sağlanacaktır. Harcama birimleri, muhasebe birimlerine yatırılan özel görüşme ücretlerini Ek’teki formu doldurarak Bakanlığımıza (Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı) yazı ekinde göndereceklerdir.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.