Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlara Zorunlu, Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor, Otomobillerin Tamamına Zorunlu Mu?

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlara Zorunlu, Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor, Otomobillerin Tamamına Zorunlu mu?

Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine dayalı olarak Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Resmi Gazetede 01.04.2017 tarihinde yayımlanmıştır. 2017 yılında kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağı, 2018 yılında kış lastiği uygulamasının ne zaman biteceği, hususi araçlara kış lastiği uygulaması zorunlu mu, otomobillere kış lastiği zorunlu mu, hangi araçlar için geçerli olacağı vb. konularda aşağıdaki açıklamalarımızı okuyabilirsiniz.

 

Kış Lastiği Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kış lastiği: 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiktir.

 

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlarda Zorunlu

Eşya ve yolcu taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Olmayan Araçlar

a) Lastik tekerlekli traktörler,

b) İki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar,

c) Römork ve yarı römorklar,

ç) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlar ve bunların römorkları

 

Kış Lastiği Ne Zaman Takılacak ve Sökülecektir?

Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.

Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.

 

Kış Lastiği Nasıl Kullanılacaktır? Hangi Lastiklere Takılması Gerekir?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.

Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz. Diş derinliği lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür.

 

Kış Lastiği Takmayana Verilecek Ceza Ne Kadardır? Denetimler Nasıl Yapılacaktır?

Yapılan denetimlerde;

a) Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, Kanunun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanır.

b) Kış lastiği bulunmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.

c) Trafik idari para cezası karar tutanağının tebliği işletene yapılacağından, lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerini teminen araç sürücüsüne güzergâh ve yerleşim yeri bilgilerini de içeren Ek-2’deki İzin Belgesi verilir. Ayrıca, izin verilen yerleşim yerinin adı trafik idari para cezası karar tutanağı üzerinde de belirtilir.

ç) İdari para cezası tatbik edilen tüm araçlar için kanıtlayıcı belge olarak ruhsat ve ehliyet fotokopisi ile mümkünse fotoğraf temin edilir.