Toplam Araçların %40’ının Öz

Kamu İhale Kurulu Kendi Malı / Öz Malı Araç Makine
  Toplam araçların %40’ının öz
Özeti :

Toplam araçların %40’ının öz mal olma şartının düzenlendiği, bu maddeye göre toplam 42 aracın 17’sinin öz mal olması gerektiği, söz konusu ihalede önemli ölçüde kendi malı olma koşulunun getirilmesinin ihalede rekabeti engelleyeceği bir düzenleme midir?

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için lütfen arayınız.

Karar :

Bu alanı görebilmek için lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Site kullanım bedellerini inceleyin.
Tamamen ÜCRETSİZ üye olun, sonra yanlız bu kararı,
Kredi kartıyla sadece 25 TL ödeyip, satın alarak görüntüleyebilirsiniz.
Uzman Yorumu :

Toplantı No       : 2021/014

Gündem No      : 30

Karar Tarihi        : 07.04.2021

Karar No              : 2021/UH.I-752

BAŞVURU SAHİBİ:

Eral İnsan Kay. Pey. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/42300 İhale Kayıt Numaralı “Araç Kiralanması İşi” İhalesi 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: 

T.C. Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü tarafından 02.03.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Araç Kiralanması İşi” ihalesine ilişkin olarak Eral İnsan Kay. Pey. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 24.02.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.03.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.03.2021 tarih ve 12304 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2021/449 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1)Teknik Şartname’nin 8.3’üncü maddesinde toplam araçların %40’ının öz mal olma şartının düzenlendiği, bu maddeye göre toplam 42 aracın 17’sinin öz mal olması gerektiği, söz konusu ihalede önemli ölçüde kendi malı olma koşulunun getirilmesinin ihalede rekabeti engelleyeceği,  bu durumun mevzuata aykırı olduğu,

2)Teknik Şartname’nin 12.2’nci maddesinde alt işveren işçi personel konusunda yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu, Sözleşme Tasarısı’nın 23 ve 29’uncu maddeleri dikkate alındığında, bu düzenleme ile idareye tek yanlı olarak sözleşmede değişiklik yapabilme yetkisinin verildiği, bu durumun adı konulmamış iş eksilişi anlamına geldiği,

3)İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde “25.1. Tüm giderler yükleniciye aittir.” düzenlemesinin yer aldığı, Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname’nin 33 numaralı dip notunda yer alan düzenlemeye göre teklif fiyata dâhil olan giderler konusunda yapılan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderlerinden hangilerinin isteklilerce teklif edilecek fiyata dâhil olması gerektiğine ilişkin bir düzenlemenin yapılmadığı, bu durumun teklif vermeyi engellediği, 

4)İdari Şartname’nin 24’üncü maddesinde “Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 120 - YüzYirmi (rakam ve yazıyla) takvim günüdür.” düzenlemesi ve aynı Şartname’nin 26’ncı maddesinde ise “Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 29.07.2021 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.” düzenlemesine yer verildiği, söz konusu düzenlemelerin tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak koşulunu sağlamadığı, 30.07.2021 tarihi olması gerekirken bu tarihin 29.07.2021 olduğu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesindeki hükme aykırı düzenleme yapıldığından ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde idarelerin, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu hükmüne yer verilmiştir.  

Aynı Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır….” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilir. Ancak, söz konusu makine, teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez. İşin niteliğinin gerektirdiği hallerde, kendi malı olması gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipman fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir. İdari şartnamede, fiyat dışı unsur olarak belirlenen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı, niteliği ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir. Fiyat dışı unsur değerlendirmesi yapılabilmesi için, kendi malı olduğunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerekir. Kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin fiyat dışı unsurun, fiyat ve fiyat dışı unsurlar dahil hesaplanan toplam değerlendirme puanı içindeki ağırlığı yüzde biri geçemez. Söz konusu oranı arttırmaya veya azaltmaya ya da alım konusuna göre farklı oranlar belirlemeye Kurum yetkilidir.

(2) İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da  yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile  isteklinin kendi malı sayılır.” hükmü bulunmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale konusu işte kullanılacak tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, fiyat dışı unsur olarak belirlenmemesi veya danışmanlık hizmet alımlarında yeterlik kriteri olarak aranmaması durumlarında aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmez.

9.2. Yapım işi ihalelerinde, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen; tesis, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilecektir.” açıklaması,

Anılan Tebliğ’in “Sözleşmenin yürütülmesindeki mesleki ve teknik yükümlülükler” başlıklı 77’nci maddesinde “77.1. İdarelerce sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen ve idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler ancak teknik şartnamede yapılabilecek ve bu kapsamda yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiği teknik şartnamede açıkça düzenlenecektir.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Araç Kiralanması İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Toplam 42 adet Araç Kiralama işi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Adana, Mersin, Gaziantep, Konya, Pozantı, İskenderun, Osmaniye, Karaman, Bahçe, Narlı, Yenice, Ceyhan, Ulukışla, Ceylanpınarı” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Diğer Hükümler”  başlıklı 8’inci maddesinde “8.3- Teklif edilecek olan toplam araçların %40 oranında ki araç, firmanın öz malı olmak zorundadır. Yükleniciden firmaya ait öz malı araçların ruhsat fotokopileri sözleşmenin imzalanması aşamasında istenilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yapılan incelemede, ihalede 10 adet ihale dokümanı indirildiği, 02.03.2021 tarihinde yapılan ihaleye 6 isteklinin katıldığı, 09.03.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararında, 4 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu ihalenin Rtur Turizm Oto. Tem. Tek. Gıda Pet. Ür. Paz. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Ada Kurumsal Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır. 

Yukarıda yer verilen hükümlerden, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verileceği, ancak, söz konusu tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın yeterlik kriteri olarak belirlenemeyeceği, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yürütülebilmesi için kendi malı olması gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın fiyat dışı unsur olarak belirlenebileceği, idari şartnamede, fiyat dışı unsur olarak belirlenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı, niteliği ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verileceği, fiyat dışı unsur değerlendirmesi yapılabilmesi için, kendi malı olduğunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerektiği, kendi malı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin fiyat dışı unsurun, fiyat ve fiyat dışı unsurlar dahil hesaplanan toplam değerlendirme puanı içindeki ağırlığının yüzde birini geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 9.1’inci maddesinde, ihale konusu işte kullanılacak tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, fiyat dışı unsur olarak belirlenmemesi veya danışmanlık hizmet alımlarında yeterlik kriteri olarak aranmaması durumlarında aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi vb.) herhangi bir belge sunmalarının istenmeyeceğine yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

Diğer yandan,  ihale konusu işin “toplam 42 adet araç kiralama işi” olduğu, İdari Şartname ve İhale İlanı’nda ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen araçlarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmediği,  ayrıca ihale dokümanının parçası olan Sözleşme Tasarısı’nda  araçların kendi malı olması gerekliliğine ilişkin bir  düzenlemeye de yer verilmediği, bu hususa ilişkin ayrıntılara Teknik Şartname’de yer verilerek bu araçların %40’nın isteklinin öz malı olması ve buna ilişkin belgelerin sözleşmenin imzalanması aşamasında yükleniciden istenileceği düzenlenmiştir.

İdareler ihale konusu işte kullanılacak makine tesisat ve diğer ekipmanı bir yeterlik kriteri olarak belirleyemeyip,  kendi malı olmasını gerekli gördükleri makine, teçhizat ve diğer ekipmanı fiyat dışı unsur olarak belirleyebileceklerdir. Sözleşme aşamasında tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin olarak belge istenilmesinin yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, sözleşmenin imzalanması aşamasında idarelerin isteklilerden isteyebileceği belgelerin mevzuatta belirli olduğu, dolayısıyla Teknik Şartname’nin 8.3’üncü maddesinde yer verilen düzenlemeyle bahsi geçen belgelerin sözleşme aşamasında sunulmasının istenemeyeceği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu anlaşılmaktadır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmede değişiklik yapılması” başlıklı 23’üncü maddesinde “23.1. Sözleşme bedelinin aşılmaması ve İdare ile Yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, 

a) İşin yapılma veya teslim yeri,

b) İşin süresinden önce yapılması veya teslim edilmesi kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartlarına ait hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir.

23.2. Bu hallerin dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.” düzenlemesi,

Aynı Tasarı’nın “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 29’uncu maddesinde “29.1. Öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde, işin;

a) Sözleşmeye konu hizmet içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, sözleşme bedelinin % 20'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde ilave iş aynı yükleniciye yaptırılabilir.

İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Bu durumda, yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlanıncaya kadar işi ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmesi zorunludur.

Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Sözleşmenin Geçerlilik Süresi” başlıklı 12’nci maddesinde  “…12.2.Alt İşveren İşçi Personellerin Kadroya geçirilmesi çalışmaları İdare TCDD Tarafından devam etmektedir. Sözleşme süresi içerisinde İdare TCDD kendi kadrosuna Alt İşveren İşçi personel geçişi yapabilecektir. İdare TCDD tarafından kendi kadrosuna geçişleri sağlanan Alt İşveren işçi personel sayısı, mevcut sözleşme dahilindeki Alt İşveren işçi personel sayısından düşümü yapıldıktan sonra geriye kalan Alt İşveren İşçi personel sayısı ile işe devam edilecektir. Yüklenici bu uygulamayı peşinen kabul etmiş sayılır.” düzenlemesi yer almaktadır. 

Yukarıda aktarılan doküman düzenlemelerinden, sözleşme süresi içerisinde yüklenici bünyesinde çalışan işçilerin kadroya geçişlerinin yapılabileceği anlaşılmaktadır. Fakat uygulamada söz konusu idareye işçilerin kadroya geçişlerini yapabilmesine izin veren bir kanun hükmünün bulunmadığı, dolayısıyla söz konusu düzenlemenin işlevinin olmadığı, esasa etkili olmayan bu husus nedeniyle teklif verilmesine engel bir durumun bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Tip İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1.29

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir :30

25.3.1. ……………………………………………………………………………

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5.31” hükmü, 

  Aynı Tip İdari Şartname’nin 25’inci maddesine bağlı 29 numaralı dipnotta “İdareler, ihale edilecek hizmetin özelliğine göre, sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderlerinden hangilerinin, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olması gerektiğini bu maddede belirteceklerdir.” açıklaması,

Anılan Tip İdari Şartname’nin 25’inci maddesine bağlı 30 numaralı dipnotta “…Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri dışındaki tüm ihalelerde, gider kalemleri, ihale konusu işin özelliğine uygun olarak ilgili mevzuatına, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği ile Kurumun diğer düzenleyici işlemlerine aykırı olmamak kaydıyla idare tarafından belirlenerek buraya yazılacaktır.” açıklaması,

Aynı Tip İdari Şartname’nin 25’inci maddesine ilişkin 31 numaralı dipnotta “İlgili mevzuatı uyarınca belirlenmiş kısa vadeli sigorta kolları prim oranı maddede belirtilecektir.” açıklaması,

İhaleye ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Tüm giderler yükleniciye aittir.

 25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

YÜKLENİCİ Firmanın sözleşme yürürlük süresince çalıştırmayı taahhüt ettiği araçların; bakım ve onarımı, (akaryakıt hariç) zorunlu trafik sigortası ve muayeneleri, tam kasko, koltuk sigortaları, her türlü vergi ödemeleri, Araçtan Kaynaklanan trafik cezaları vb. ödemeleri YÜKLENİCİ’ ye aittir.

Her çalıştırılan personel için; 50.000,00 TL Teminat Limitli Ferdi Kaza Sigortası yaptırılacak olup; Teklif Fiyatına dahil edilecektir.

Çalıştırılacak her personel için aylık 26 gün üzerinden günlük 11,00 TL yemek ve 10,00 TL yol bedeli verilecek olup teklif fiyata dahil edilecektir.

Adana Merkezinde çalışan 4 Şoförün her biri için verilecek olan giyim eşyesı; 1 adet takım elbise, 2 adet kışlık gömlek, 2 adet kışlık pantolon, 2 adet kıravat, 1 çift kışlık ayakkabı ile 2 adet yazlık gömlek, 2 adet yazlık pantolon, 1 çift yazlık ayakkabı; İdarenin istediği evsafta kumaştan ve renkten yüklenici tarafından temin edilecektir.

Taşra birimlerimizde çalışan 18 Şoförün her biri için verilecek olan giyim eşyası; 1 adet Mont, 2 adet kışlık gömlek, 2 adet kışlık pantolon, 1 çift kışlık ayakkabı ile 2 adet yazlık gömlek,2 adet yazlık pantolon, 1 çift yazlık ayakkabı;  İdarenin istediği evsafta kumaştan ve renkten yüklenici tarafından temin edilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

%2” düzenlemesi,

Anılan İdari Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemelerinden, İdari Şartname’nin 25’inci maddesinin birinci fıkrasında ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinden hangilerinin teklif fiyata dahil olacağının belirtileceği, diğer gider kalemlerinin ise anılan maddenin üçüncü fıkrasında yer alacağı anlaşılmaktadır.

 İdare tarafından İdari Şartname’nin 25’inci maddesinin birinci fıkrasında tüm giderlerin yükleniciye ait olduğu düzenlemesine yer verildiği, teklif fiyata dahil olan diğer giderlerin yer aldığı anılan maddenin üçüncü fıkrasında ise ayrıntılara yer verildiği görülmüştür.

Başvuruya konu ihalede Tip İdari Şartname’ye aykırı şekilde sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderlerinden hangilerinin, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olması gerektiğinin açıkça belirtilmediği, ayrıca tüm giderlerin yükleniciye ait olduğu belirtilerek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri haricindeki giderlere de 25.1’inci maddede yer verildiğinin anlaşıldığı, bu kapsamda 25.1’inci maddeye atıf yapan 25.2’nci madde uyarınca bu giderlere ilişkin olarak artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde yükleniciye bunlara ilişkin ödeme yapılamayacağı sonucunun ortaya çıktığı, bu nedenle iddianın yerinde olduğu ve bu aykırılığın ihalenin iptalini gerektirdiği anlaşılmıştır.