Tür Değiştirmelerde Önceki Firmaya Ait İş Deneyim (İş Bitirme) Belgeleri Hemen Kullanılabilir Mi?
İhale (Ortak-Diğer) 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Genel Hamza EROĞLU - Belediye Uzmanı 29.10.2017 16981Özeti :
Tür değiştirme halinde genel kural önceki firmaya ait iş deneyim belgelerinin kullanılması yönündedir. Peki adi şirketlerin limited şirkete dönüşmesi mümkün müdür? ve bu hallerde iş deneyim belgeleri yeni şirket tarafından kullanılabilir mi?
Tür Değiştirmelerde Önceki Firmaya Ait İş Deneyim (İş Bitirme) Belgeleri Hemen Kullanılabilir mi?
Kamu ihale komisyonlarında çalışanların karşılaştıkları hukuki uyuşmazlıklardan birisi ihaleye katılan isteklilerin tüzel kişiliğinin değişmesi sonucunda yeni oluşan tüzel kişiliğin eski iş deneyim belgesini kullanıp kullanamayacağı konusudur.
Bu noktada, şahıs işletmelerinin limited şirketlere dönüşebilmesi hali ve bu dönüşme neticesinde iş deneyim belgelerinin kullanılıp kullanılamayacağı da analizde ele alınacaktır.
Ticaret Kanununda Önemli Bir Husus: Tür Değiştirme
6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 180 ila 194. maddeleri arasında tür değiştirme düzenlenmiştir. Kanunun 180. maddesine göre bir şirket hukuki şeklini değiştirebilir. Yeni türe dönüştürülen şirket eskisinin devamıdır. 181. madde ise Limited Şirketten Anonim Şirkete tür değiştirmeyi mümkün kılmaktadır.
Kanunun ilgili maddeleri gereği tür değişikliği için sırasıyla yapılması gerekenler özetle aşağıdaki gibidir;
a) Limited Şirket Müdür / Müdürler Kurulu tarafından tür değiştirme kararı alınmalıdır.
b) 184.maddeye göre bilanço günüyle tür değiştirme raporunun düzenlendiği tarih arasında altı aydan fazla zaman geçmişse veya son bilançonun çıkarıldığı tarihten itibaren şirketin malvarlığında önemli değişiklikler meydana gelmişse ara bilanço çıkarılır.
c) Yeni kurulacak Anonim Şirkete ait esas sözleşme düzenlenmelidir.
d) Yönetim organı tarafından bir tür değiştirme planı düzenlenir. Plan yazılı şekle ve genel kurulun onayına tabidir. Tür değiştirme planı;
– Şirketin tür değiştirmeden önceki ve sonraki ticaret unvanını, merkezini ve yeni türe ilişkin ibareyi,
– Yeni türün şirket sözleşmesini,
– Ortakların tür değiştirmeden sonra sahip olacakları payların sayısını, cinsini ve tutarını veya tür değiştirmeden sonra ortakların paylarına ilişkin açıklamaları içerir. (Madde 185)
e) Yönetim organı tür değiştirme hakkında yazılı bir rapor hazırlar. (Madde 186) Raporda;
– Tür değiştirmenin amacı ve sonuçları,
– Yeni türe ilişkin kuruluş hükümlerinin yerine getirilmiş bulunduğu,
– Yeni şirket sözleşmesi,
– Tür değiştirmeden sonra ortakların sahip olacakları paylara dair değişim oranı,
– Varsa ortaklar ile ilgili olarak tür değiştirmeden kaynaklanan ek ödeme ile diğer kişisel edim yükümlülükleri ve kişisel sorumluluklar,
– Ortaklar için yeni tür dolayısıyla doğan yükümlülükler hukuki ve ekonomik yönden açıklanır ve gerekçeleri gösterilir.
Tüm ortakların onaylaması halinde küçük ve orta ölçekli şirketler tür değiştirme raporunun düzenlenmesinden vazgeçebilirler.
f) 188.maddeye göre tür değiştirme planı ve tür değiştirme raporu ortakların incelemesine sunulur.
g) Tür değiştirme planı genel kurulun onayına sunulur (Madde 189). Genel kurulda ortakların dörtte üçünün kararı ile tür değiştirme planı kabul edilir.
h) Yönetim organı tür değiştirmeyi ve yeni şirketin sözleşmesini tescil ettirir. Tür değiştirme tescil ile hukuki geçerlilik kazanır. Tür değiştirme kararı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir. (Madde 189)
1. Tür Değiştiren Firma Önceki Firmaya Ait İş Deneyim Belgesini Kullanabilir mi?
İş bitirme belgeleri ve Türk Ticaret Kanunu’ndaki tür değiştirme ile igili hususlar bu şekilde düzenlenmiş iken; tür değiştiren isteklilerin eski tüzel kişiliğe sahip iş bitirme belgelerini kullanıp kullanmayacakları konusundaki soru olmaktadır.
1.1. Mevzuattaki Düzenleme;
Söz konusu hukuki duruma yönelik olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinde aşağıdaki düzenleme yer almaktadır.
“Birinci fıkranın (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen belgelerden, yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde, denetleme veya yönetme görevi nedeniyle alınanlarda gerçek kişinin mühendis veya mimar olma şartı aranır. İş bitirme, yönetim veya denetim suretiyle elde edilecek belgeler, belge sahibi kişi veya kuruluşların dışındaki istekliler tarafından kullanılamaz, belgeler devredilemez, kiraya verilemez ve satılamaz. Bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişiliklerin ihaleye girebilmesinde en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olmaları, her ihalede bu oranın aranması ve teminat süresince bu oranın muhafaza edilmesi zorunludur. (Değişik son cümle: 6/2/2014-6518/46 md.) Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınır. Ancak, yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgeler yapım işlerinde kullanılamaz.”
Ayrıca yine bu duruma ilişkin ihale uygulama yönetmeliklerinde de benzer düzenlemeler yer almaktadır.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgelerinin verilmesi” başlıklı 47’inci maddesinde, “Şahıs veya sermaye şirketlerinin Türk Ticaret Kanununa göre nev’i veya unvan değiştirmeleri halinde, değişiklikten önce sahip olunan iş deneyimlerini gösteren belgeler nev’i veya unvan değiştirmiş şirket tarafından ihalelerde iş deneyimi olarak kullanılabilir…” hükmü yer almaktadır.
Analizimizin konusunu teşkil eden hususlarla ilgili olarak Kamu İhale Kanunu ve alt mevzuattaki düzenlemeler şu şekilde özetlenebilir;
i.) İş bitirme, iş yönetim veya iş denetim suretiyle elde edilecek belgeler, belge sahibi kişi veya kuruluşların dışındaki istekliler tarafından kullanılamaz, belgeler devredilemez, kiraya verilemez ve satılamaz. (ANA KURAL)
ii.) İş deneyim sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişiliklerin ihaleye girebilmesinde en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olmaları zorunlu kılınmıştır.
iii.) Şahıs veya sermaye şirketlerinin Türk Ticaret Kanununa göre nev’i veya unvan değiştirmeleri halinde, değişiklikten önce sahip olunan iş deneyimlerini gösteren belgeler nev’i veya unvan değiştirmiş şirket tarafından ihalelerde iş deneyimi olarak kullanılabilir.
İHALE HUKUKUNA İLİŞKİN TÜM SORULARINIZ İÇİN 0535 645 00 20. HEMEN ARAYIN