Süreklilik Arzeden Hizmet Alımlarında Her Hakedişte Muayene ve Kabul Komisyonu Raporuna İhtiyaç Var Mıdır?
Hizmet Alımları Kabul / Geçici Kabul Mali Hakem - Editör 06.04.2016 3723Özeti :
Süreklilik arz eden hizmet alımlarında ara hakedişlerde muayene ve kabul komisyonu raporlarına ihtiyaç yoktur. Ne yazıkki, mevzuatın yanlış ele alınmasından kaynaklı fazladan bu iş idarelerce yapılmaktadır.
Süreklilik arzeden hizmetlerde genel itibariyle her ay hakediş düzenlenmektedir. Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri gereği 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilen hizmet alımlarında Hizmet İşleri Hakediş Raporu (Örnek: 4) düzenlenmesi gerekmektedir.
Söz konusu rapor ve ekleri dikkatle incelendiğinde esas itibariyle yapım işleri için getirilmiş olan düzenlemelerin üzerinde dikkatle durulmadan hizmet işleri için de uyarlandığı sonucuna varılmaktadır. Raporun ekleri arasında Muayene ve Kabul Komisyonu Tutanağına yer verilmektedir. Ancak, aynı yönetmeliğin 7 nci maddesinde de Hizmet İşleri Hakediş Raporu şu şekilde ele alınmaktadır: “Hizmet İşleri Hakediş Raporu (Örnek: 4) : Bu rapor, hizmet işlerinde yükleniciye ödenecek ara ve kesin hakediş tutarının hesaplanmasına esas olan belgelerden oluşur. Hizmet türüne ve işin özelliğine göre yalnızca ilgili sayfaları ve gerekli görülen diğer belgeler düzenlenerek yüklenici ve kontrol elemanlarınca imzalanır, yetkili makamca onaylanır.” Görüleceği üzere, bu rapor ara hakedişlerde de aranmak zorundadır. Ancak, işin özelliğine göre ilgili sayfaların eklenmesi yeterlidir.
Bu düzenlemelerle birlikte, kabul komisyonu çalışmalarının mahiyeti bir arada ele alındığında karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır. Kabul komisyonu hizmet tamamlandıktan sonra gerçekleştirilir. Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde “Taahhüt konusu hizmet yerine getirilmedikçe muayene ve kabul işlemleri yapılamaz” temel ilkesi yer almaktadır. HİGŞ’nin 45 inci maddesine göre süreklilik arzeden hizmet alımlarında kısmi kabul yapılamayacaktır. Bu bağlamda, süreklilik arzeden hizmetlerin ara hakediş düzenlemelerinde muayene ve kabul komisyonu raporuna ihtiyaç duyulmayacak, iş bittikten sonra kabul komisyonu raporu düzenlenecektir.