Sözleşme İmzalandıktan Sonra İhale İptal Edilirse Damga Vergilerinizin Bir Kısmını Geri Alabilirsiniz?

İhale (Ortak-Diğer) Kesintiler
SÖZLEŞME İMZALANDIKTAN SONRA İHALE İPTAL EDİLİRSE DAMGA VERGİLERİNİZİN BİR KISMINI GERİ ALABİLİRSİNİZ?
Özeti :

Son yapılan yasal düzenlemelerle hükmünden yararlanılmayan sözleşme tutarına isabet eden damga vergilerinin iadesi artık mümkündür. Sözleşme bedeli tamamlanmayan, yüklenicilerin ödeme alamadıkları kısma yönelik damga vergileri iade edilecektir. Ancak, iade için ihalenin şikayet, itirazen şikayet veya mahkeme kararı üzerine iptal edilmesi gerekmektedir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

       Sözleşme İmzalandıktan Sonra İhale İptal Edilirse Damga Vergilerinizin Bir Kısmını Geri Alabilirsiniz?

İhale sürecinde istekliler ihale dokümanına bağlı olarak tekliflerini sunmakta, ihale günü ve saatinde en uygun teklifi veren istekli ihale komisyon kararı ile belirlenmekte, böylece ihalenin yüklenicisi ilan edilmekte ve sonuç olarak yüklenici ile idare arasında bir sözleşme imzalanmaktadır. İhaleyi kazanan yüklenici bu süreç içerisinde bazı resmi belgeler nedeniyle damga vergisi ödemek zorundadır.

Peki ihalenin iptal edilmesi durumunda yüklenici tarafından ödenmiş olunan bu damga vergilerinin iadesi mümkün müdür?

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 9 Ağustos 2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup yeni düzenlemelerde sorumuza bir cevapta verilmiştir.

1. İhalenin iptali durumunda yüklenici tarafından ödenmiş damga vergilerinin durumuna kurumların bakışı

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde gerçekleşen ihaleler aşağıdaki mercilerce iptal edilebilmektedir;

  1. İhaleyi yapan idarenin kendisi tarafından,
  2. İsteklinin şikayeti üzerine ihaleyi yapan idare tarafından,
  3. İsteklinin Kamu İhale Kurulu’na şikayet başvurusu sonucu Kamu İhale Kurulu tarafından,
  4. İdare Mahkemelerince,

Sözleşmenin akdedildiği, hakedişlerin ödenmeye başladığı aşamada ihalenin iptal edilmesi durumunda ne olacaktır? Veya mahkeme kararı ile ihalenin başka bir istekliye verilmesi gerektiğine yönelik bir hüküm verilmesi durumunda. Yüklenicinin ödemiş olduğu damga vergisinin iadesi mümkün olacak mıdır? Bu hususta sitemizde daha önce yayınlanmış analizde gerekli cevap verilmiş idi.

2. Son kanun değişikliğinin getirmiş oluğu düzenleme

9 Ağustos 2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” un 28’inci maddesinde aşağıdaki düzenleme yer almaktadır; 

“488 sayılı Kanuna ekli (1) Sayılı Tablonun;

b) “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasına aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.

“(4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikâyet veya Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi hâlinde, bu ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi ret ve iade olunur. Sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye ilişkin damga vergisi ret ve iade edilmez.)”

Görüleceği üzere damga vergisi kanununda gerçekleştirilen değişiklik sonucunda ihalenin ihaleyi yapan idare, Kamu İhale Kurulu veya yargı kararı üzerine iptal edilmesi durumunda ihale kararından yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi iade edilecektir ancak sözleşmeye ilişkin damga vergisinin iade edilemeyeceği belirtilmiştir.

Böylece 1.000.000,00 TL lik ihalemizin iptal edilmesi durumunda 9.480,00 TL’lik sözleşme akdedilmesi kaynaklı damga vergisini iade edilemeyeceğine yönelik bir düzenleme getirilmiştir. Ancak ihale kararı kaynaklı 5.690,00 TL’lik damga vergisinin ihalenin başında isek tamamının ancak yüklenim esnasında isek yüklenim oranında iadesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.