Sayıştay Temyiz Kuruluna Göre 4735 Sayılı Kanundaki Sınırlamalara Uymadan İş Artışı ve Ödemesini Yapabilirsiniz!

İhale (Ortak-Diğer) İş Artışı / İş Eksilişi
SAYIŞTAY TEMYİZ KURULUNA GÖRE 4735 SAYILI KANUNDAKİ SINIRLAMALARA UYMADAN İŞ ARTIŞI ve ÖDEMESİNİ YAPABİLİRSİNİZ!
Özeti :

Ek sözleşme yapılmak suretiyle 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesinde belirlenen sınırların üzerinde yapılan iş artışlarının bedellerinin ödenmesi mümkündür.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

SAYIŞTAY TEMYİZ KURULUNA GÖRE 4735 SAYILI KANUNDAKİ SINIRLAMALARA UYMADAN İŞ ARTIŞI ve ÖDEMESİNİ YAPABİLİRSİNİZ!

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesine göre anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10'una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20'sine kadar oran dahilinde iş artışı yapılması mümkündür.

Aynı Kanunun 4 üncü maddesine göre ise ek sözleşme düzenlenmesi mümkün değildir.

Ancak Sayıştay Temyiz Kurulunun 2014 tarihli bir kararında tüm bu Kanun hükümlerini bertaraf eden bir hüküm tesis edilmiştir.

Bir hizmet alımına ilişkin olarak verilen söz konusu kararda % 20 oranındaki iş artış tutarı aşılmış olmakla birlikte, taraflar arasında ek sözleşme imzalanmış ve bu sözleşme uyarınca hizmet alınmış olduğundan fiilen yapılmış olan işlerin karşılığının ödenmesi gerekmektedir, denilmek suretiyle tazmin hükmü kaldırılmıştır.

Karardan ek sözleşme yapmak suretiyle Kanunda belirlenen limitlere uyulmaksızın iş artışı yapılabileceği sonucu çıkmakla birlikte, ek sözleşme yapılması bizzat Kanunla yasaklanmış bir husustur. Ayrıca Sayıştay Temyiz Kurulunun daha önceden farklı yönde alınmış kararları da mevcut bulunmaktadır.

Sonuç olarak söz konusu kararın bir istisna olarak değerlendirilmesi ve idarelerce Kanunda belirlenmiş limitler dahilinde iş artışı yapılması; ayrıca ek sözleşme düzenlemenin de Kanuna aykırı olduğu göz önüne alınarak davranılması gerekmektedir. Ayrıca Sayıştay Temyiz Kurulu kararı kamu görevlilerinin idari anlamdaki sorumluluklarını kaldırmamaktadır.