Kendi Arsasına İnşaat Yapan Kişiler, Bu İşleri Kamu İhalelerinde İş Deneyim Belgesi Olarak Kullanabilirler Mi?
Yapım İşleri 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Genel Mali Hakem - Editör 14/01/2025 162Özeti :
Özel sektöre gerçekleştirilen işlerin kamu ihalelerinde iş deneyim olarak geçerli olup olamayacakları; söz konusu işin mal, hizmet ve yapım işi olmasına göre değişiklik göstermekte olup; kişinin kendi arsasına inşaat yapması durumunda bu tarz işlerin iş deneyim belgesi olarak kabul edilip edilmeyeceği Kamu İhale Kurulu kararlarına konu olmuştur.
Kamu İhale Kurulu Kararında, kendi arsasına inşaat yapan kişinin belgelerinin EKAP’a kayıtlı iş deneyim belgesi verilmesini sağlayıp sağlamayacakları tartışılmıştır.
1. İtiraz Edilen Husus
Osmaniye’de gerçekleşen yapım işi ihalesine istekli firma, iş deneyim belgesi sunmuştur. Söz konusu iş deneyim belgesi, isteklinin özel sektöre gerçekleştirdiği bir iş sonucunda belediye tarafından Elektronik Kamu Alımları Platformu’na kaydedilmiş belgedir.
İstekli’nin iş deneyim belgesi üzerinde, hem iş sahibi hem de yüklenici kısmında kendi ünvanlarının yer alması nedeniyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmıştır. Değerlendirme dışı bırakılan firma ise söz konusu durumun sebebinin kendi arsalarına inşaat yapmaları sebebiyle olduğunu ifade etmiştir. Ve mevzuatta kendi arsasına inşaat yapan istekliye iş deneyim belgesi düzenlenmeyeceğine yönelik herhangi bir düzenleme olmadığı iddiası ile yapılan işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile Kamu İhale Kurumu’na başvurmuştur.
2. Kamu İhale Kurumu’nun Yapmış Olduğu İnceleme
Kamu İhale Kurumu tarafından başvuru sahibi istekli tarafından beyan edilen söz konusu iş deneyim belgesinin düzenlenmesine dayanak teşkil eden “Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri”, yapı kullanma izin belgesi ve yapı ruhsatının idareye sunulduğu görülmüştür.
İstekli tarafından sunulmuş olan yapı kullanma izin belgesi ve yapı ruhsatları incelendiğinde, bu belgelerin “Yapı Sahibinin” bölümünde “K.. K.. İnşaat Otomotiv Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. ve Müşterekleri” bilgisinin, “Yapı Müteahhidinin” bölümünde “A.. K.., (K.. K… İnşaat Otomotiv Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti)” bilgisinin yer aldığı tespit edilmiştir.
3. Kamu İhale Kurumu’nun Mevzuat Değerlendirmesi
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43’üncü maddesinde, gerçek kişilere veya anılan maddenin 1’inci fıkrasında belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında il özel idaresi tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenleneceği,
Anılan Yönetmelik’in 45’inci maddesinde, özel sektöre taahhütte bulunup iş deneyim belgesi almak isteyen yüklenicilerin, dilekçelerine, yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesini ekleyerek belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvuracakları hüküm altına alınmıştır.
Sözleşme, Borçlar Kanunu’nun 1’inci maddesinde “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” şeklinde tanımlanmıştır. Doktrinde, sözleşmeye ilişkin yapılmış farklı tanımlar da vardır. Yapılan diğer bir tanım “Genellikle birbirinden farklı menfaat ve amaçlarla hareket eden kişiler arasında hukuki bir sonuç doğurmak ve özellikle bir borç ilişkisi kurmak, mevcut borçta değişiklik yapmak, ya da onu büsbütün ortadan kaldırmak için yapılan anlaşma” olarak, yine başka bir tanımda ise “Karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla (icap ve kabulle) oluşan çok yanlı bir hukuki işlem” şeklindedir.
Açıklanan mevzuat hükümlerine göre, iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi, belge düzenlenebilmesi için gerekli olan diğer kriterlerin yanında ayrıca yukarıda aktarılan tanımlarda da görüldüğü üzere yüklenici ile işveren arasında imzalanmış ve tarafların hak ve sorumluklarına ilişkin hükümlerin yer verildiği bir sözleşmenin varlığına bağlanmıştır. Bu kapsamda, anılan istekli tarafından idareye sunulan belgeler incelendiğinde, iş deneyim belgesine konu işin gerçekleştirildiği arsa sahipleri ile başvuru sahibi istekli K.. K.. İnşaat Otomotiv Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. arasında iş başlamadan önce kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin imzalandığı, daha sonra yapım sürecinde belgeye konu arsa ile başvuru sahibine ait bitişteki arsanın tevhid uygulanmak suretiyle birleştirildiği, bu haliyle, iş deneyime konu bina inşaatının, başvuru sahibinin de ortakları arasında bulunduğu arsa üzerinde gerçekleştirildiği ve söz konusu iş kapsamında Osmaniye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından iş deneyim belgesinin düzenlendiği anlaşılmıştır.
4. Kamu İhale Kurumu’nun Kararı
Kamu İhale Kurulu kararında, isteklinin kendi kendisiyle sözleşme yapmasının, kendisine karşı bir taahhütte bulunmasının ve bunun karşılığında yine kendisine karşı bir borç altına girmesinin mümkün olmadığı, arsa sahibi ile yapı müteahhidinin aynı olduğu hallerde, yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı bir sözleşme düzenlenemeyeceği sebebiyle somut olayda iş deneyim belgesine konu inşaatın başvuru sahibi isteklinin de ortakları arasında yer aldığı arsa üzerinde gerçekleştirildiği ve aynı zamanda istekliye ait arsanın işe etkisinin denetimine imkân olmadığı hususları da dikkate alındığında, başvuru sahibi isteklinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
İHALE HUKUKUNA İLİŞKİN HER TÜRLÜ SORUN VE SORUNUZ İÇİN HEMEN ARAYIN 0535 645 00 20