İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır ve Geçerlilik Süresi

İhale (Ortak-Diğer) Yeterlik Kriterleri
İş Bitirme Belgesi Nasıl Alınır ve Geçerlilik Süresi
Özeti :

İş deneyim belgeleri, hak sahibi kişiler tarafından, iş yapılan kamu kurum ve kuruluşuna başvurulmak suretiyle alınabilir. Bu tür başvurulara 20 iş günü içerisinde cevap verilmesi gerekir. Verilen iş deneyim belgeleri ancak belirli bir süre kullanılabilir. Mal ve hizmet alımlarında bu süre 5 yıl, yapım işlerinde ise 15 yıldır.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

İş Bitirme Belgesi - İş Deneyim Belgesi - Nasıl Alınır?

İş deneyim belgesi, iş bitirme belgesi alabilmek için işin yapıldığı idareye dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Yönetmeliklerde yer alan düzenlemelere göre; standart form olarak iş deneyim (iş bitirme) belgeleri kamuya yapılan işlerde ve özel sektöre yapılan yapım işlerinde düzenlenmektedir.

İş deneyim belgeleri hak sahibi tarafından herhangi bir başvuru olmasa da düzenlenebilirler.

Hak sahibi olan kişiler gerekli evraklarla birlikte ilgili idareye dilekçe ile başvurur. İdareler iş deneyim belgesi talebi üzerine 20 iş günü içerisinde iş bitirme belgesini düzenlemek zorundadır. Eğer ilgili kişinin iş deneyim belgesi almaya hakkı yoksa, bu süre içerisinde yazılı olarak uygun görülmeme gerekçesi kişiye bildirilir.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların, bu niteliklerini kaybetmeleri halinde, daha önce düzenledikleri iş deneyim belgeleri bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları kaydıyla bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde kullanılabilir.

İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşun hukuki varlığının sona ermesi durumunda, bu kurum veya kuruluşa daha önce taahhüt edilerek gerçekleştirilmesine rağmen iş deneyim belgesi alınmayan işlere ilişkin olarak;

a) Bu kurum veya kuruluşun yürüttüğü hizmetlerin devredildiği kamu kurum veya kuruluşuna,

b) Hukuki varlığı sona eren kurum veya kuruluşun yürüttüğü hizmetin devredilmemesi durumunda söz konusu kurum ya da kuruluşun hukuki varlığı sona ermeden önce bağlı, ilgili veya ilişkili bulunduğu kamu kurum veya kuruluşuna,

başvuruda bulunulabilir.

İş deneyim belgesini düzenlemeye yetkisi olan, ancak, daha sonra bu yetkisini kaybeden kuruluşlara iş yapan kişiler, bu kuruluşların niteliklerini kaybetmeden önceki ilgili veya bağlı veyahut ilişkili oldukları kurum ve kuruluşları başvuruda bulunacaklardır.

İş Deneyim Belgesi Başvurusunun Uygun Görülmemesi

İş deneyim belgesi talebine uygun görüş verilmemesi, yani talebin uygun görülmemesi halinde, iş deneyim belgesi talep eden kişiler konuyu idare mahkemelerine taşıyabilirler. İş deneyim belgesi verilip verilmemesiyle ilgili kararı idare mahkemeleri nihai olarak verebilecektir.

İş Deneyim Belgelerinin Geçerlik Süresi

İş deneyim belgelerinin süresine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunda mal ve hizmet alımları için ayrı, yapım işleri için ise ayrı süreler belirlenmiştir. Buna göre, ilan tarihinden geriye doğru son beş (5) yıl içerisine kabulü düşen mal ve hizmet alımlarının iş deneyim belgeleri kabul edilmektedir. Yapım işlerinde ise ilan tarihinden geriye doğru son 15 (onbeş) yıl içerisine geçici kabulün denk gelmesi gerekmektedir.

Bu süreler temel olmakla birlikte, iş durum belgelerinde düzenlenme tarihinden itibaren en fazla 1 yıl kullanılacağı, işin geçici kabulü yapılmışsa yine iş durum belgesinin iş bitirme belgesi ile değiştirileceği ifade edilmektedir.

Ayrıca, iş deneyim belgelerinin EKAP kayıt zorunluluğundan dolayı, düzenlenen iş deneyim belgeleri EKAP’a kayıtlı değilse, kayıtlı olmayan iş deneyim belgelerinin yine kullanılması olanaklı gözükmemektedir.

İHALE HUKUKUNA İLİŞKİN TÜM SORULARINIZ İÇİN 0535 645 00 20. HEMEN ARAYIN